Acne- welke triggers verergeren acne?

Posted: January 29, 2020 By: Comment: 0
oorzaak acne

Acne is een huidkwaal waar jong en oud last van heeft. Maar wat zijn nu de belangrijkste triggers? Als je deze kent kun je het probleem verminderen of zelfs oplossen!

Ontstaan van acne

Acne wordt veroorzaakt door een abnormale verhoorning van de bovenste hoorncellen, een verhoogde talgproductie en een ontsteking van de huid door de aanwezigheid van bacteriën.

Acne-de belangrijkste triggers

Onderstaande factoren zijn de belangrijkste triggers voor het onstaan maar ook voor het vergergeren van acne!

Hormonen

– met name in de puberteit zorgen hormonen voor een verhoogde talgklierproductie. Maar ook bij menstruatie, zwangerschap, de overgang of stress  kunnen de hormoonniveaus in het lichaam verstoord raken met een vettere huid en acne tot gevolg. 

Stress

– Stress heeft invloed op het hormonale stelse en daarmee ook op de talgklierproductie. Het heeft een negatieve impact op het immuunsysteem dat er voor moet zorgen de huidflora in stand te houden.  Andersom kan acne natuurlijk ook voor stress zorgen! Je stresslevels verlagen kan zeker een positieve invloed op je acne hebben. Dus maak je niet te veel zorgen!

Slaap

 Onvoldoende slaap kan bijdragen aan het verergeren van acne. Als je lichaam constant wordt blootgesteld aan hoge levels cortisol kan dat zorgen voor een uitbraak van puistjes. Het kan er namelijk voor zorgen dat talgkliertjes overactief worden en extra talg gaan produceren. Waardoor weer verstoppingen kunnen ontstaan!

Transpiratie / zweten

– Op de plaatsen waar je veel zweet is de kans op acnevorming hoger. Kijk dus uit met een pet of hoed in de zomer; hierdoor is de kans op puistjes op je voorhoofd groter!

De zon

– De zon is een positieve trigger in deze! In de zomer is de hoeveelheid acne vaak minder. Door de warmte van de zon is de talg minder dik en is de kans op verstopping vaak minder. Na de zomer komt acne vaak terug is de ervaring.
Echter….UV straling kan ook acne veroorzaken! UV licht vermindert de huidweerstand. Hierdoor krijgen bacteriën meer kans. Tevens wordt je hoornlaag dikker en raken poriën makkelijker verstopt door de UV straling.

Voeding

Via voeding kunnen er gifstoffen binnenkomen in het lichaam. Deze hebben niet altijd een positief effect. Zo kunnen een teveel aan giftstoffen zich vastzetten in het lichaamsvet. Het komt vaak voor dat de klant met acne gebruik maakt van ‘maagvullers’. Fastfood, zoetigheden en frisdranken hebben weinig bouwstoffen. Hiermee wordt het lichaam enorm belast! Pas vooral op met Soja en zuivelproducten: dit zijn de ergste veroorzakers van puistjes! Als laatste willen we roken en sigaretten noemen;deze schaden niet alleen je algemene gezondheid maar dragen ook bij aande vorming van jeugdpuistjes.

Conclusie:

Door je lifestyle aan te passen kun je al veel doen om puistjes te verminderen. Helaas heb je niet overal invloed op; de hormoonhuishouding is bij ieder mens verschillend, en sommige mensen zweten nu eenmaal meer.

Bij Renace kijken we naar het totaalplaatje om met een combinatie van behandeling en adviezen je acne grondig aan te pakken. Niet alleen kunnen we je acne goed behandelen aar je ook adviezen over je lifestyle geven. Hier kun je meer lezen over ons unieke behandelplan.

Je kunt ook contact opnemen voor een gratis vrijblijvende huidanalyse. Heb je nu al een vraag over je acne: stel hem via Whatsapp!